Angajatorii romani se asteapta ca ritmul activ de angajare sa continue si in perioada aprilie – iunie. Angajatorii din sectorul Constructii sunt cei mai optimisti

 

 

 

București, 10 martie 2020 – Se anticipează ca ritmul de angajare favorabil să continue în România în perioada aprilie – iunie, conform celui mai recent studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă care s-a derulat pe eșantion reprezentativ de 625 de angajatori români, parte dintr-un panel de aproape 59,000 de angajatori din 43 de țări și teritorii. Angajatorii români raportează planuri optimiste de angajare pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020, cu o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +20%. Intențiile de angajare se îmbunătățesc cu 5 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent, respectiv cu 10 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

  

 

 

 

 

 

 

  • Sunt anticipate creșteri ale numărului total de angajați în toate cele șapte sectoare de activitate, cu cel mai puternic ritm de angajare anticipat în sectoarele Construcții (+29%) și Finanțe și servicii de afaceri (+26%), iar sectorul Hoteluri și restaurante raportează cele mai puternice intenții de angajare din ultimii 11 ani, cu o Previziune Netă de Angajare de +25%;
  • În toate cele opt regiuni ale României, angajatorii prognozează creșteri de personal pentru trimestrului următor, cu planuri de angajare sănătoase pentru regiunile Centru (+23%) și Sud-Est (+23%).
  • Angajatorii din trei din cele patru categorii de organizații clasificați după dimensiunea organizației raportează prognoze favorabile, cele mai sănătoase planuri de angajare fiind raportate de angajatorii din organizații de dimensiuni mari, cu o Previziune de +25%.

 

Comparații la nivel regional

 

Angajatorii români prevăd creșteri ale numărului total de angajați în toate cele opt regiuni ale României pentru următoarele trei luni. Comparativ cu trimestrul anterior, perspectivele de angajare se îmbunătățesc în șase din cele opt regiuni și se restrâng în două. În comparație cu aceeași perioadă acum un an, intențiile de angajare se consolidează în șapte regiuni. Cele mai luminoase perspective de angajare sunt anticipate în două regiuni, Centru și Sud-Est, cu Previziuni de +23%.

 

 

 

Comparații la nivel de sectoare de activitate

 

Angajatorii din toate cele șapte sectoare de activitate prevăd creșteri ale numărului total de angajați pentru următoarele trei luni. Intențiile de angajare se îmbunătățesc în șase din cele șapte sectoare de activitate, atât în comparație cu trimestriul anterior, cat și față de perioada similară a anului precedent. Angajatorii din sectorul Construcții estimează cel mai puternic ritm de angajare, cu o Previziune care se situează la +29%, aceasta reflectă intenții sănătoase de angajare, care se îmbunătățesc cu 5 și 22 puncte procentuale față de primul trimestru al anului 2020, respectiv față de trimestrul II/2019. Pentru sectorul Finanțe și servicii de afaceri (+26%), angajatorii raportează intenții de angajare mai puternice decât Previziunea la nivel național, neschimbate în comparație cu trimestrul precedent, și cu 13 puncte procentuale mai puternice de la an la an.

 

 

 

 

Comparații în funcție de dimensiunea organizației

 

Intențiile de angajare continuă să fie pozitive în toate cele patru categorii de organizații clasificate după dimensiunea organizației. Angajatorii din organizații de dimenisuni mari raportează cel mai puternic ritm de angajare (+25%), pe când cele mai slabe intenții de angajare sunt raportate de angajatorii din micro-organizații și cei din organizații de dimensiuni mici, cu Previziunide +12%. Organizațiile de dimensiuni medii raportează, de asemenea, intenții de angajare optimiste cu o Previziune Netă de Angajare care se situează la +22%.

 

 

Comparații internaționale

 

Studiul ManpowerGroup pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020 dezvăluie faptul că angajatorii prevăd creșteri de personal în 42 din cele 43 de țări și teritorii analizate în perioada până la sfârșitul lunii iunie 2020. În comparație cu primul trimestru al anului 2020, intențiile de angajare se îmbunătățesc în 23 din cele 43 de țări și teritorii analizate, se restrâng în 11 și râman neschimbate în nouă. Cele mai puternice intenții de angajare sunt formulate de angajatorii din Croația, Grecia, Japonia și Taiwan, în timp ce panurile de angajare cele mai slabe sunt așteptate în Panama Hong Kong, Polonia și Africa de Sud.

 

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează trimestrial pentru a măsura intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua angajările totale pe parcursul trimestrului următor. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv şi cuprinzător de mai mult de 55 de ani, timp în care acesta a devenit unul dintre cele mai credibile studii din lume privind activitatea de angajare.
Pentru cercetarea referitoare la primul trimestru al anului 2020, angajatorilor din toată lumea care participă la acest studiu li s-a solicitat să răspundă la aceeaşi întrebare: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locaţia dumneavoastră în cele trei luni, până la sfârşitul lunii iunie 2020, în raport cu trimestrul în curs?”

 


Metodologie

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă se realizează cu ajutorul unei metodologii validate, în conformitate cu cele mai înalte standarde din domeniul cercetării de piaţă. Studiul a fost structurat astfel încât să fie reprezentativ pentru fiecare economie naţională.
Pentru trimestrul II/2020 cercetarea s-a realizat de către InfoCorp Ltd. pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Marja de eroare pentru toate datele, la nivel naţional, regional și global, nu depăşeşte +/-4.0%
*Începând cu trim. II/ 2020, categoriile de sectoare de activitate utilizate în țările din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) au fost actualizate. Numărul total de sectoare a fost redus de la 10 la șapte. Cinci dintre cele șapte sectoare de activitate au rămas neschimbate (Industrie prelucrătoare, Construcții, Comerț cu ridicata și cu amănuntul, Hoteluri și restaurante, Finanțe, asigurări, servicii impobiliare și servicii de afaceri). Au fost create două sectoare noi: sectorul Altele industrii care include sectoarele: Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit; Energie electrică, apă, gaze; Industrie extractivă și sectorul Alte servicii ce include: sectoarele Administrație publică și servicii sociale; Transport, depozitare și comunicații. Informațiile privind tendințele istorice continuă să fie disponibile pentru toate cele șapte sectoare, încorporând aceste modificări.


* Sondajul de teren a fost realizat între 6 și 28 ianuarie înainte de escaladarea globală a Covid-19.

 

Despre ManpowerGroup
ManpowerGroup® (NYSE: MAN), liderul global în soluții privind forța de muncă, ajută companiile să se transforme în lumea schimbătoare a muncii, identificând, atrăgând, evaluând, dezvoltând și gestionând talentele care le permit să obțină reușite. Concepem și implementăm soluții inovatoare pentru sute de mii de organizaţii în fiecare an, conectând milioane de oameni la muncă sustenabilă și semnificativă, într-o varietate de domenii și industrii. Familia brandurilor experte ale ManpowerGroup: Manpower, Experis și Talent Solutions - creează valoare pentru clienți și candidați în 80 de țări și teritorii, așa cum a facut-o vreme de peste 70 de ani. În 2019, ManpowerGroup a fost numită una din Cele Mai Etice Companii din Lume pentru al zecelea an și desemnată de revista Fortune drept una din Cele Mai Admirate Companii pentru al şaptesprezecelea an, consacrându-i poziţia de cel mai de încredere și apreciat brand din domeniul în care activează.