După o slăbire ușoară în ultimul trimestru al anului, se așteaptă ca intențiile de angajare în România să se consolideze în primele trei luni ale anului 2020

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă trimestrul I/2020

 

  • Cel mai puternic ritm de angajare este anticipat în regiunea Centru, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +30%;
  • Cea mai puternică piață a forței de muncă pentru primul trimestru al anului 2020 este prognozată de sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, cu o Previziune de +25%, pe când cea mai slabă este raportată de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaz, cu o Previziune care se situează la +2%;
  • Sunt anticipate creșteri ale numărului total de angajați în toate cele patru categorii de organizații clasificate după dimensiunea organizației, cele mai puternice intenții de angajare fiind formulate de angajatorii din organizații de dimensiuni medii care raportează o Previziune de +27%.


București, 10 decembrie 2019 – Conform celui mai recent studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă lansat astăzi, angajatorii români raportează planuri de angajare favorabile pentru primul trimestru al anului 2020, aceștia raportând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier, de +14%, care se îmbunătățește cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior și rămâne neschimbată față de aceeași perioadă a anului trecut.


Comparații la nivel regional

În următoarele trei luni, angajatorii români prevăd creșteri de personal în toate cele opt regiuni. Cel mai puternic ritm de angajare este anticipat de regiunea Centru, cu angajatorii din regiune care raporteză o Previziune de +30%, fiind cea mai puternică raportată de la lansarea studiului în România, cu peste 12 ani în urmă. Intențiile de angajare se îmbunătățesc cu 22 și 17 puncte procentuale, comparativ cu trimestrul anterior, respectiv față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși optimiste, intențiile de angajare din regiunile București și Ilfov și Sud-Vest sunt cele mai puțin strălucitoare din țară, cu Previziuni de +6%. Angajatorii din regiunea București și Ilfov raportează cele mai slabe intenții de angajare din ultimii șase ani, slăbind cu 2 puncte procentuale față de trimestrul anterior, respectiv cu 13 puncte procentuale de la an la an. În regiunea Sud-Vest, Previziunea se îmbunătățește cu 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar slăbește cu 8 puncte procentuale în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșteri de personal sunt așteptate în regiunile Sud-Est și Nord-Vest, cu Previziuni de +18%, respectiv de +16%.


Comparații la nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din toate cele 10 sectoare de activitate prevăd creșteri ale numărului total de angajați pentru următoarele trei luni. Raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri estimează cel mai puternic ritm de angajare, fiind cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimii doi ani. Previziunea se îmbunătățește cu 13 puncte procentuale în comparație cu trimestrul precedent, dar slăbește cu 5 puncte procentuale de la an la an. Un climat de angajare sănătos este anticipat, de asemenea, de angajatorii din sectorul Construcții, care raportează intenții de angajare puternice față de Previziunea națională, cu o Previziune Netă de Angajare de + 22%, fiind relativ stabilă față de trimestrul anterior, dar care se consolidează cu 7 puncte procentuale de la an la an.

Angajatorii din sectorul Industrie Prelucrătoare raportează o Previziune favorabilă, de +17%, care se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale comparativ cu trimestrul IV/2019, dar slăbește cu 10 puncte procentuale față de anul anterior.
Sectorul Energie electrică, apă, gaz prognozează cel mai slab ritm de angajare pentru următorul trimestru, cu angajatorii din sector care raportează o Previziune Netă de Angajare de +2%. Intențiile de angajare slăbesc cu 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc cu 13 puncte procentuale de la an la an.


Comparații în funcție de dimensiunea organizației

Intențiile de angajare continuă să fie pozitive în toate cele patru categorii de organizații clasificate după dimensiunea organizației, angajatorii din organizații de dimenisuni medii raportând cel mai puternic ritm de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +27%. Pe de altă parte, angajatorii din micro-organizații raportează cea mai slabă Previziune Netă de Angajare, de +2%. Previziunile se situează la +16% și 10%, pentru organizațiile de dimensiuni mari, respectiv pentru cele de dimensiuni mici.


Comparații internaționale

Studiul ManpowerGroup pentru primul trimestru al anului 2020 dezvăluie faptul că angajatorii prevăd creșteri de personal în 42 din cele 43 de țări și teritorii analizate în perioada până la sfârșitul lunii martie 2020, cu angajatorii într-o singură țară, care raportează planuri incerte de angajare și singurele negative raportate la nivel global. Cele mai puternice intenții de angajare sunt formulate de angajatorii din Grecia, Japonia, Taiwan, Statele Unite, și România, în timp ce intențiile de angajare cele mai slabe sunt așteptate în Panama, Argentina, Costa Rica, Italia și Spania.

 

 

Studiul pentru România îl găsiți aici, iar studiul complet, cu rezultatele din cele 43 de țări și teritorii incluse în analiza din această ediție, și o comparație la nivel regional și global, pot fi găsite la: www.manpowergroup.com/meos. Următorul Studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă va fi dat publicității pe 10 martie 2020 și va detalia intențiile de angajare pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2020.