Intentiile de angajare pentru perioada iulie - septembrie sunt cele mai slabe de la lansarea sondajului în România, în urma cu 12 ani.

 

 

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă trimestrul III/2020

  • Previziunea Netă de Angajare națională pentru perioada iulie-septembrie se situează la -14% și este cea mai slabă de la lansarea sondajului în România, din anul 2008;

  • La nivel global, angajatorii din 35 din cele 43 de țări și teritorii examinate se așteaptă să își restrângă numărul total de angajați în următoarele trei luni, inclusiv în 24 din cele 26 de țări din regiunea EMEA;

  • 63% dintre angajatori se așteaptă să revină la nivelul de angajare pre-COVID-19 până în luna aprilie anul viitor.

 

Există diferențe notabile între rezultatele ediției pentru cel de-al treilea trimestru față de trimestrul anterior,  cel mai probabil fiind impactul situației de urgență generate la nivel mondial.

 

București, 9 iunie 2020 – Activitatea de angajare în România se prăbușește din cauza crizei coronavirus pentru trimestrul al treilea al anului 2020, potrivit celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă derulat pe un eșantion de 426 de angajatori români, parte dintr-un panel de peste peste 34.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii. Intervievarea a fost realizată în circumstanțele excepționale ale focarului COVID-1, în decursul lunii aprilie. Rezultatele sondajului pentru trimestrul al treilea al anului 2020 sunt de natură să reflecte impactul situației de urgență globale și stagnarea economică din multe țări.

Cei în căutarea unui loc de muncă în România se pot aștepta la un climat de angajare întunecat în trimestrul următor, potrivit angajatorilor care raportează o Previziune Netă de Angajare -14%, fiind  cea mai slabă de la lansarea  sondajului, din ultimii 12 ani, slăbind cu 34 și 26 puncte procentuale față de trimestrul II/2020, respectiv față de aceeași perioadă a anului trecut.

Angajatorii au fost, de asemenea, întrebați când se așteaptă să revină la nivelul de angajare pre-COVID-19, iar rezultatele arată că majoritatea angajatorilor români (63%) prognozează să revină până în luna aprilie 2021.

 

 

 

 

 

 

 

Comparații la nivel regional

Angajatorii din cele șapte regiuni din România prognozează restrângeri de personal pentru trimestrul următor. Planurile de angajare slăbesc în toate cele opt regiuni în comparație cu trimestrul precedent, respectiv slăbesc în șapte regiuni, în comparație cu perioada similară a anului trecut. Perspectivele de angajare din trei regiuni - București și Ilfov, Sud și Sud-Est – sunt cele mai slabe raportate de la începutul sondajului.
 

 

 

 

 

Cea mai puternică piață a forței de muncă este anticipată în regiunea Sud-Vest (+10%) care slăbește cu 8 puncte procentuale față de trimestrul anterior, dar se consolidează cu 3 puncte procentuale de la an la an.

Cele mai slabe Previziuni regionale, de -26%, sunt raportate în două regiuni. În București și Ilfov, angajatorii raportează un colaps privind sentimentului de angajare unde sunt raportare slabiri abrupte de 46 și 45 puncte procentuale față de trimestrul II/2020, respectiv față de aceeași perioadă a anului trecut. În regiunea Sud, intențiile de angajare slabesc cu 42 puncte procentuale în comparație cu trimestrul precedent și cu 40 puncte procentuale în comparație cu trimestrul III/2019.

 

 

Comparații la nivel de sectoare de activitate

Angajatorii din cinci dintre cele șapte sectoare de activitate din România se așteaptă ca activitatea de angajare să slăbească în trimestrul următor. Intențiile de angajare slăbesc în toate cele șapte sectoare de activitate  în comparație atât cu trimestrul anterior, cât și fată de perioada similară a anului trecut. În patru dintre cele șapte sectoare, perspectivele de angajare sunt cele mai slabe raportate vreodată – sectorele Finanțe și servicii de afaceri, Alte servicii, Hoteluri și restaurante și Comerț cu ridicata și cu amănuntul.

 

Se preconizează că intențiile de angajare să se îmbunătățească într-un singur sector în următoarele trei luni, angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare raportând o Previziune de + 4%. Cu toate acestea, perspectivele de angajare slăbesc cu 16 și 22 puncte procentuale față de trimestrul II/2020, respectiv față de acceași perioadă a anului anterior.

Cu o Previziune de 0%, angajatorii din sectorul Construcții prognozează o activitate de angajare stagnantă pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2020, formulând perspective de angajare care slăbesc cu  24 și 19 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, respectiv în comparație cu aceeași perioadă în urmă cu un an.

Cele mai întunecate planuri de angajare sunt raportate în sectorul Hoteluri și restaurante, unde angajatorii prevad un  un climat de angajare sumbru, cu o Previziune de -51%. Sentimentul de angajare din sector slăbește cu 75 și 64 puncte procentuale față de trimestrul trecut, respectiv în fată de anul anterior.

Angajatorii din sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul raportează, de asemenea, restrângeri de personal,  raportând o Previziune  -26%, care slăbește cu 48 de puncte procentuale de la trimestru la trimestru și cu 54 de puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. 

 

Comparații în funcție de dimensiunea organizației

Angajatorii din cele patru categorii de organizații clasificate dupa dimensiune prevăd restrângeri de personal pentru trimestrul următor. Cel mai slab ritm de angajare este așteptat de angajatorii din organizații de dimensiuni medii care raportează o Previziune de -17%, în timp ce organizațiile de dimensiuni mari raportează cea mai rezilientă Previziune de -8%. Angajatorii din micro-organizații, cât și cei din organizații de dimensiuni mici prevăd, de asemenea, o slăbire a activității de angajare, raportând Previziuni de -10%, respectiv de -9%.

 

 

Comparații internaționale

Studiul ManpowerGroup pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2020 dezvăluie faptul că angajatorii prevăd restrângeri de personal în 35 din cele 43 de țări și teritorii analizate în perioada până la sfârșitul lunii septembrie 2020.

 

În comparație cu cel de-al doilea trimestru al anului 2020, în 42 din cele 43 de țări și teritorii analizate se preconizează planuri privind restrângeri de personal, si o piață a forței de muncă stagnantă într-una.

Angajatorii din toate cele 43 de țări și teritorii raportează un sentiment mai slab de angajare în comparație cu această perioadă în urmă cu un an. Cel mai puternic ritm de angajare este anticipat în Japonia, India, Statele Unite, China și Taiwan, în timp ce angajatorii din Singapore, Costa Rica, Columbia, Peru și Africa de Sud prognozează cele mai slabe piețe ale forței de muncă.

 

În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), angajatorii formuleză intenții de angajare în două dintre cele 26 de țări pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2020, și preconizează restrângeri privind numărul total de angajați în 24 de țări. Intențiile de angajare slăbesc în toate cele 26 de țării EMEA, atât față de trimestrul anterior, cât și fată de perioada similară a anului trecut.. Cele mai puternice piețe ale forței de muncă din regiune sunt așteptate în Croația și Germania, în timp ce cele mai slabe planuri de angajare sunt raportate în Africa de Sud, Slovacia, România și U.K.

 

În comparație cu aceeași perioadă în urmă cu un an, angajatorii din toate cele 43 de țări și teritorii analizate raportează intenții de angajare mai slabe. Cele mai puternice intenții de angajare sunt raportate de angajatorii din, Japonia, India, Statele Unite, China și Taiwan, în timp ce angajatorii din Singapore, Costa Rica, Columbia, Peru și Africa de Sud, raportează cele mai slabe perspective de angajare.

 

 

 

Sondajul a înclus întrebarea principală, precum și alte două întrebări suplimentare legate de COVID-19:

 

1. În ce proporție a fost întreruptă/ suspendată activitatea economică normală a organizației dvs. din cauza pandemiei Covid-19?

2. Când anticipați ca nivelurile de angajare din cadrul companiei dvs. vor reveni la cele anterioare situației Covid-19?

 

 


 

 

59% dintre angajatori au declarat ca activitatea economică a fost afectată de COVID -19, în timp ce 63% dintre angajatori anticipează că nivelurile de angajare vor reveni la cele anterioare situatiei COVID-19 până în luna aprilie anul viitor.

 

 

Notă:

Studiul complet, cu rezultatele din cele 43 de țări și teritorii incluse în analiza din această ediție, și o comparație la nivel regional și global, pot fi găsite la: www.manpowergroup.com/meos. Următorul Studiu ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă va fi dat publicității pe 8 septembrie  2020 și va detalia intențiile de angajare pentru ultimul trimestru al anului 2020.