Header Noutati

Angajatorii români se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată.

 

ManpowerGroup dezvăluie cum putem rezolva problema în cea mai recentă cercetare, Reducerea Deficitului de Talente: Ce își doresc angajații

 

 

București, 20 ianuarie 2020 – Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în țara noastră, conform unei noi cercetări ManpowerGroup lansate chiar înainte de intâlnirea liderilor erei digitale, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

86% dintre angajatorii români chestionați pentru ediția 2019 a Studiului privind Deficitul de Talente declară că întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante, față de 81% în 2018.

La nivel global, 54% dintre angajatori întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante, discutăm despre cel mai acut deficit de talente de peste un deceniu.

 

 

 

 

 

Ca lider global în soluții privind forța de muncă, ManpowerGroup conectează anual aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume la muncă sustenabilă și semnificativă. Cu cea mai mare amprentă globală din industrie, ManpowerGroup colaborează cu aproape jumătate de milion de companii din 80 de țări și teritorii. Pentru a afla ce își doresc angajații, au fost chestionați 14.000 de angajați din 15 țări pentru a înțelege ceea ce îi atrage într-o organizație, ceea ce îi reține acolo și cum variază acest lucru în funcție de vârstă, sex și arie geografică. Acest raport combină informații unice cu date colectate de-a lungul a 13 ani de studiu al Deficitului de Talente, cel mai amplu studiu global de acest tip privind capitalul uman.

 

„În contextul unui deficit de talente fără precedent, cu o competiție pentru talente atât de acerbă, cât și a unor intenții de angajare favorabile, succesul angajatorilor români va depinde de cum vor înțelege aceștia nevoile și dorințele angajaților, ceea ce îi atrage într-o organizație și îi reține în cadrul acesteia. Înțelegerea corectă a nevoilor și dorințelor angajaților abordată ca parte a unei strategii holistice privind talentele va fi cheia către rezolvarea problemei privind deficitul de talente", menționează Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.

 

 

 

 

 

 

Pe primul loc în topul posturilor pe care angajatorii români le consideră cel mai greu de ocupat se află meseriașii calificați, urmați de ingineri și personalul pentru hoteluri și restaurante. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc și personalul contabil și financiar (locul 4), reprezentanții vânzări și marketing (locul 6), dar și muncitorii în construcții (locul 7). Posturile de șoferi se regăsesc pe locul 5, în scădere în raport cu locul 3 ocupat în ediția precedentă, iar Personalul IT (experți în cyber-security, administratori de rețea), se află pe locul 10 în topul dificultăților, în scădere față de locul 5 ocupat în ediția anterioară.

Comparativ cu ediția anterioară, posturile de meseriași calificați și cele de ingineri au rămas pe aceleași poziții în clasamentul dificultăților (locurile 1 și 2), Personalul pentru hoteluri și restaurante (locul 3) a urcat 7 poziții în clasament (locul 3 în topul actual, față de locul 10 în topul ediției anterioare), sectorul Hoteluri și Restaurante fiind printre cele mai afectate.

 

La nivel global, angajatorii care întâmpină cel mai ridicat nivel de dificultate în ocuparea pozițiilor deschise sunt cei din: Japonia (88%), România (86%), Taiwan (77%), la care s-au alăturat în acest an și angajatorii din Grecia (77%).

 

Rezultatele Studiului privind Reducerea Deficitului de Talente: Ce își doresc angajații (Closing the Skills Gap: What Workers Want) dezvăluie cât de importante sunt pentru angajați: flexibilitatea, echilibrul între viață și muncă, cât și dezvoltarea de noi competențe, acestea reprezentând principalele priorități, alături de leadership și scopul muncii.

Din rezultatele cercetării nostre, cât și din conversațiile pe care le purtăm cu candidații, clienții, observăm că angajații își doresc în general o remunerație mai bună, flexibiliate și dezvoltarea de noi competențe, iar preferințele acestora variază în funcție de vârstă, sex și aria geografică. Este crucial ca organizațiile să înțeleagă ce își doresc angajații, astfel ei pot folosi pârghii suplimentare pentru a putea atrage și reține talentele de care au nevoie", concluzionează Nuno Gameiro.

 

Un loc de muncă mai bine plătit, flexibilitate și noi provocări în materie de educație, experiență și expunere sunt nenegociabile pentru toți angajații. Prioritățile variază în funcție de generația din care angajații fac parte:

 

Generația Z (18- 24 ani)

Generatia Z sunt tineri ambițioși, ce urmăresc o remunerație mai bună și creștere în carieră, cu toate acestea, femeile și bărbații au nevoi diferite. Pentru femei, remunerația este de două ori mai importantă decât următoarea prioritate – acumularea de noi competențe – pe când bărbații spun că atât dezvoltarea competențelor, cât și cariera sunt la fel de importante precum remunerația.

 

Generația Y (Milenialii, 25-34 ani)

Milenialii își doresc flexibilitate și noi provocări în materie de educație, experiență și expunere.

Flexibilitatea este foarte importantă pentru femei, iar pentru bărbați este nice-to-have (reprezintă un plus).

 

Generația X (35-54 ani)

Pentru acești angajați este foarte important echilibrul între viață și muncă. Bărbații prioritizează flexibilitatea la fel de mult precum femeile. Atât femeile, cât și bărbații își doresc posibilitatea de a lucra de la distanță o parte din timp, dar vor și partea lor din concediul pentru creșterea copilului.

 

Generația Baby Boomers (55+ ani)

Motivați de un salariu mai bine platit, de noi provocari ale rolului și de flexibilitate, baby boomerii acordă cea mai mare importanță liderilor și echipelor cu care lucrează. Angajații în vârstă doresc să muncească în continuare: cei peste 65 de ani consideră cel mai important scopul muncii.

 

 

 

 

 

Datele complete ale cercetării Reducerea Deficitului de Talente: Ce își doresc angajații (Raportul Closing the Skills Gap: What Workers Want) - lansată înainte de a 50-a aniversare a Forumului Economic Mondial de la Davos, Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World -  sunt disponibile aici https://wef.manpowergroup.com/